Mācīties būt laimīgiem | Nava Yoga

Mācīties būt laimīgiem

21.05.2018

Ir spirgstoša pavasara diena, siltums ir pārņēmis dabu un tajā mītošos cilvēkus. Mēs ar Daci Daliņu tiekamies Labo Sajūtu Laboratorijā – vietā, kur šajā pavasarī un vasarā Dace dalīsies ar savām zināšanām būs blakus katram semināru un meditāciju dalībniekam, sniegs savu atbalstu un rūpes. No viņas strāvo patiess miers un pārliecība, kā arī viegls maigums, kas nosvērtā balsī atklāj viņas pašas pieredzi un skatījumu uz pasauli.

 

Daces pieredzes krātuvē ir plašs spektrs. Viņa ir apģērbu inženiere, strādājusi skaistumkopšanas salonā, vadījusi meditācijas un Reiki prakses Labo Sajūtu Laboratorijā pirms vairākiem gadiem, pabeigusi psiholoģijas studijas, tad dzīvojusi Austrālijā, kur strādājusi ar veciem ļaudīm, vēlāk pievēršoties bērnu izglītībai, tur arī vadījusi Reiki un Hellingera metodes nodarbības. Daces milzīgā pieredze jau sarunas laikā rosina uzticēties un paļauties, ka ir svarīgi dodoties uz Hellingera metodes un meditācijas nodarbībām. Viņa ir īstena iedvesmas skolotāja.

 

Atnāk tie, kuriem ir nepieciešamība

Berta Hellingera (Bert Hellinger) konstelācijas metode (Systemic Constellations and Systemic Family Constellations), kuru šobrīd Labo Sajūtu Laboratorijā vada Dace, ir visā pasaulē atzīta terapijas metode. Šī metode ļauj atklāt problēmas ģimenē, attiecībās, uzņēmumos, konkrētās grupās vai indivīdos. Svarīgi ir saprast, ka bieži problēmas ir vairākās paaudzēs un pat dzimtā. Konstelācijas metode ļauj īsā laika sprīdī saprast kāda ir problēma, kur tā rodas, iespējams, “atverot acis” un redzot patiesību savā priekšā. Dace piemin: “Vienmēr būs metodes piekritēji un noliedzēji. Citi atkal jautā – kas tas ir? Man šķiet, ka no vienas izmēģinājuma reizes mēs arī nevaram teikt – mans tas patīk vai nē. Darbojoties ar šīs metodes palīdzību, notiks pārmaiņas, piemēram, noskaidrosies konkrētas problēmas apstākļi, un daudz kas cits.”

 

Mēs, latvieši, brīžiem esam nedroši un nespējam uzdrīkstēties ko mainīt savā dzīvē. Dace šajā jautājumā par uzdrīkstēšanos ir mierīga: “Tas ir tas, ka katram būs sava motivācija kā viņš varēs pārkāpt sevi un atnākt uz Hellingera nodarbību. Viens sev stingrāk pateiks, cits - pēc padarītā darba sevi apbalvos un nopirks sev konfektes, cits sazvanīs kādu un sarunā jutīs iedrošinājumu un tā sevi motivēs. Viss ir atkarīgs no personības, no cilvēka paša dzīvesveida, interesēm un visa pārējā. Es tikai varu apsolīt, ka Hellingera metode ir ļoti interesanta. Es ticu, ka atnāk tie, kuriem vajag, un tie uzdrošinās, pieņem. Grupa pati ir tā, kas būs gatava strādāt.” Pēc šīm nodarbībām Dace vienmēr ir gandarīta: “Man ir liels gandarījums, padarīta darba sajūta. Es jūtu lietu svētību, ka es drīkstu to darīt.”

 

Novērot kas galvā notiek, kas taisa traci

Daces garīgo prakšu pūrā ir arī meditācijas prakse, kuru viņa skaidro kā laiku pabūt ar sevi un ieskatīšanos savā būtībā, savās prāta izpausmēs. “Meditācijas ir tik dažādas. Tu vari veikt visādas tehnikas, lai iepazītu sevi. Meditācija ir viena no tām. Manuprāt, cilvēks, kurš iemāca un atbalsta (skolotājs) ir tas, kas nepieciešams. Sākumā iesaku nekādā gadījumā neeksperimentēt, tas var izraisīt dažādas sekas. Ar garīgām lietām nedrīkst jokot,” skaidro Dace. Viņas personīgā pieredze ar meditāciju ir aizraujoša: “Vienā reizē savā praksē biju uz mirušo meditāciju. Es apsēdos, elpoju un sajutu konkrēto momentu. Tad, kad atvēru acis, bija jau pagājusi vesela stunda! Pilnīgi jutu, ka tā nebija aizmigšana, tā bija sajūta, ka neesmu savā ķermenī. Man vajadzēja to pieredzēt, lai es varu teikt un dalīties, ka tā arī var notikt. Pēc visa, ko caur garīgām pieredzēm piedzīvo, turpinās ierastā dzīve, nav jāsāk dzīvot kā svētajam, tā jau atkal būs otra galējība.” Dace ir pārliecināta, ka pirmais solis ir pamēģināt. “Cik bieži mēs ķermenim liekam apzināti būt vienā pozā? Nav nemaz tik viegli! Ķermenis sāk reaģēt uz prāta izpausmēm. Meditācija tāda arī ir – novērot kas galvā notiek, kas taisa traci,” stāsta Dace. Tomēr pats svarīgākais ir saprast vai Tev meditēšana šajā dzīves momentā ir piemērota, piemēram, kādam labāk derēs izrunāšanās, citam fiziska izlādēšanās. Dace ir pārliecināta: “Ir jāpamēģina, lai saprastu kas ir Tavs. Mans ieteikums ir pamēģināt vairākas metodes līdz atrod un saprot kas pašam ir piemērotākais.”

 

Latvija ir fantastiska vieta, kur būt

Dzīvojot un strādājot Austrālijā, Dace spēj vairāk novērtēt latvisko garu, tomēr prātā paturot, ka visiem mums apkārt ir plašas iespējas, kur mācīties, dzīvot un attīstīties. “Latvija ir fantastiska vieta, kur būt, bet robežas vienmēr var paplašināt,” tā Dace. Viņa ir priecīga par Latvijas 100 gadu svinībām: “Mums ir 100 gadi – tas ir ļoti spēcīgi. Ir jābūt gataviem mācīties būt laimīgiem. Neapstāties nekad pie tā, kas Tev jau ir!” Viņa spriež, ka mums, latviešiem, vairāk ir jādalās vienam ar otru, jo mēs katrs protam tik daudz, tomēr tajā pašā laikā mūsos ir jābūt atbildībai un cīņai par savu zemi: “Es gribētu teikt, ka man diezgan sāp politiskā situācija Latvijā. Mēs it kā attīstām garīgo ceļu, bet kas notiek sadzīviski un sociāli, piemēram, ceļu stāvoklis. Mēs varam visu dienu meditēt, bet tajā pašā laikā mums ir jābrauc ar mašīnu, jāmazgā trauki, jāēd. Mums ir jābūt pateicīgiem par valdību, jo viņi ir uzņēmušies tur šobrīd būt, tomēr, ja mums kaut kas nepatīk – mainām to, sākam ar sevi. Es neiešu bruģēt ciet bedres uz ceļa, bet es varu rakstīt petīciju – kāpēc tur nav salabots, kur tiek iztērēta manos nodokļos maksātā nauda. Mums kopā ir jādara viss, lai mums būtu labi!”

 

Satiec Daci Daliņu Hellingera metodes un meditācijas nodarbībās visas vasaras garumā Labo Sajūtu Laboratorijā.

 

Meditācijas nodarbības katru nedēļu: otrdienās Pl. 19.00 - 20.00 un ceturtdienās Pl. 7.00 - 8.00

Mīlestības likumi /konstelācijas terapija/  katru nedēļu trešdienās Pl. 19.00 - 21.30

Piesakies šeit -> http://navayoga.lv/lv/grafiks

 

Ar Daci Daliņu sarunājās un rakstu sagatavoja Beatrise Dzene.

Izmantotie avoti: http://garavasara.com/articles/berta-helingera-sistemfenomenologiska-metode--2

This website is using cookies. By continuing to use our site, you agree to our cookie policy.
Agree