Grūtnieču joga. Ievas pieredze | Nava Yoga

Grūtnieču joga. Ievas pieredze

08.07.2016

Par grūtnieču jogu Ieva no paziņām bija dzirdējusi vairākas pozitīvas atsauksmes – varbūt tā ir sagadīšanās, bet dzemdības meitenēm, kuras apmeklēja jogu un trenēja elpošanu, noritējušas vieglāk un ātrāk nekā tām, kuras nebija ne fiziski, ne morāli gatavojušās. Joga viņai nav sveša, vairākkārt sākusi to apmeklēt, bet pārstājusi iet, jo līdz šim nebija iepaticies, iespējams, tieši no pasniedzēja bija atkarīgs tas, vai jogas apmeklējums kļūs par regulāru un gaidītu notikumu ik nedēļu, uzskata Ieva. Viņai jau ir viens diploms glezniecībā, iegūts Latvijas Mākslas akadēmijā, talantu vizuālajā mākslā realizējot profesionālajā darbībā, kas pārklājusies ar tādām nozarēm kā dizains, teātris un grāmatu māksla. Tagad uzsāktas studijas pedagoģijā, lai tad, kad pasaulē ieradīsies meitiņa, abas varētu labāk saprasties.

Bērniņa pieteikšanās likusi pārskatīt arī ne pārāk ciešās attiecības ar fiziskajām aktivitātēm. Līdz tam nevienai no tām tā arī neizdevās iekarot viennozīmīgas Ievas simpātijas, vismaz ne pietiekoši, lai gribētos pamest personīgā komforta zonu. Kustēties viņa sākusi, pateicoties grūtniecībai. Apmeklē vingrošanu grūtniecēm un pasmējusies par to, ka viņai gan nav „to stilīgo jogas bikšu”, devās uz Labo Sajūtu Laboratoriju, kur jogas nodarbības grūtniecēm divreiz nedēļā vada Ilvita Kļaviņa.

Pirms nodarbības apmeklētajā ultrasonogrāfijā Ieva uzzināja, ka jau no nākamās nedēļas (!) var sākt gaidīt pasaulē ierodamies mazo. Tas izrādījās ātrāk nekā pirms tam izdarītie aprēķini, kur līdz dzemdībām tika plānots apmēram mēnesis...

Jogas nodarbība norit, izprotot skaistā gaidību laika radītās pārmaiņas sievietes organismā un sajūtās. Tiek domāts ne tikai par to, kā nodrošināt topošajai māmiņai iespēju izkustēties, bet arī par atmosfēru, kur māmiņa var rast mieru, ieklausīties un reaģēt uz sava bērniņa sajūtām, vēl pirms viņš ieraudzījis pasauli savām acīm. Savukārt „izkustēšanās” Ilvitas Kļaviņas nodarbībā nozīmē, pirmkārt, savu fizisko spēku apzināšanu. Nodarbību ievadā jaunās māmiņas var pastāstīt kā jūtas un tiek uzklausītas. Ilvita ir ne vien jogas pasniedzēja, bet arī pieredzējusi fizioterapeite un mamma.

Vingrinājumi ir veidoti atbilstoši grūtniecēm, meitenes tiek mudinātas sekot līdzi savām sajūtām un pārtraukt izpildīt vingrinājumus, līdz ko tie kļūst nepatīkami (Ievai gan neviena poza diskomfortu nesagādāja). Nodarbībās tiek izkustinātas un atvērtas locītavas, stiprināti muskuļi, īpašu uzsvaru liekot uz iegurni un starpeni, kā arī meklētas pozas, kuras ļauj atslābināties un varētu noderēt kontrakciju laikā.

Liela nozīme tiek piešķirta pareizai elpošanai un apzinātības trenēšanai. Elpošana ir nozīmīga visās dzemdību fāzēs, lai mazulis saņemtu pietiekoši daudz skābekļa un spētu tikt galā ar savu lielo uzdevumu – piedzimt. Ieva atzīst, ka tieši grūtniecība ir bijis liels pamudinājums beidzot pievērst elpošanai uzmanību un arī ikdienā, piemēram, ejot pa ielu, sekot līdzi savai elpošanai un tās kvalitātei.

Pasniedzēja Ilvita Kļaviņa savās jogas nodarbībās uzmanību pievērš tam, kā atslābināt ķermeni un pieklusināt prātu, lai mācītos apzināt sevi pašreizējā mirklī, tādā veidā ir daudz vieglāk atgūt harmoniju un mieru sevī, jo lielās pārmaiņas, kuras sagaida katru jauno māmiņu, var būt satraucošas, arī noskaņojums hormonu ietekmē bieži vien ir nepastāvīgs. Lai dzemdībās, kontrakciju starplaikos varētu atslābināties un uzkrāt spēkus, tas ir jāsāk trenēt jau grūtniecības laikā.

Atsevišķu Like no Ievas nopelnījušas jogas studijas telpas – ar skatu no lielajiem logiem, aiz kuriem pirmajā nodarbībā plosījās negaiss. Tā ienesot apkārtējā vidē un topošās māmiņas sajūtās jaunas krāsas.

Turpinot lietot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanas noteikumiem
Piekrītu